Guld i FM-stafett!

FM i stafettlöpning inleddes i Joensuu på lördag och där hade vi på förhand sett två starka lag med i H 19 3×800. Första laget bestående av Kristian Kannus, Marko Vendelin och Otto Loukkalahtikunde t.o.m. betraktas som något av en förhandsfavorit och pojkarna infriade alla förväntningar. Laget tog en överlägsen seger på tiden 5.54,75, med vilken man krossade sitt färska NÅID-rekord med hela 9,5 sekunder. IF Länkens SFI-rekord på 5.52,93 stannde inte heller långt borta.
Även andra laget Luukas Valtonen, Tuomas Puputti och Ville Lampinenhängde länge med i toppstriden och placerade sig slutligen på 10. plats med tiden 6.19,63.
Taktiken inför tävlingen var solklar – avsikten var att dra ifrån de övriga genast från början för att på så sätt undvika en slutuppgörelse med på förhand sett farligaste motståndaren Saarijärven Pullistus och deras starka ankare Joonas Rinne. Detta lyckades till 100 % – Kristian tog täten från start och fick på slutet av etappen upp en lucka till de övriga. Även Luukas gjorde en mycket stabil insats på första sträckan; han kom till växling som trea och kunde under loppet t.o.m. bädda för att Kristian fick löpa ostört i täten. På andra sträckan utökade Marko försprånget och Otto kunde gå totalt ohotad ut på sista etappen. Också Tuomas gjorde, trots sega skadebesvär under senaste månaden, en mycket fin insats och andra laget kom in som fyra till andra växlingen.
Otto kunde alltså löpa helt sitt eget lopp på sista sträckan och noterades där för en etapptid på 1.55,1 och segermarginalen till slutliga tvåan IF Åland blev hela 6,5 sekunder. Även Ville kämpade bra, men tvingades släppa några löpare förbi sig.
Följande stormönstring för föreningens del blir SFI-mästerskapen som ordnas i Helsingfors 19-20.7.