Helander överskred VM-gränsen!

Oliver Helander stod för en stabil insats i herrarnas spjuttävling då anrika Paavo Nurmi Games avgjordes i Åbo på tisdagen. Helander kom på fjärde plats i den högklassiga tävlingen med resultatet 84.84, vilket klart överskrider kvalgränsen till VM i Doha som ordnas senare i höst. Samtidigt klättrade han till tionde plats i årets världsstatistik och till första plats i Europa-statistiken i H22-klassen, vilket givetvis lovar gott inför EM för ifrågarvarande åldersklass som ordnas i Gävle i mitten av juli.
Helander gjorde som helhet en mycket jämn tävling. Efter ett inte helt lyckat första kast fick han upp 82.87 i den andra omgången och hans längsta kast 84.84 kom i den tredje omgången. Därefter presterade han ytterligare 83.75 i sitt femte försök. En mycket jämn serie alltså där den stora fullträffen ännu saknades, men kanske kan en sådan komma redan då Helander tävlar nästa gång i Kuortane under midsommarhelgen. Även då finns stora delar av världseliten på plats.

Tävlingen i Åbo vanns av mycket säkre esten Magnus Kirt på 88.32 före de två senaste OS-vinnarna Thomas Röhler från Tyskland på 86.32 och Keshorn Walcott från Trinidad & Tobago med 86.09.
IF Raseborgs andra representant i tävlingen, Teo Takala, hade en något kämpigare dag. Teo hade lite tunga ben och fick nöja sig med 73.40 och elfte plats i tävlingen. Ett klart längre övertrampskast visar dock att Teo har betydligt bättre längder i kroppen och kast över 80 m är på inget sätt någon omöjlighet. Kanske något dylikt kan se dagens ljus redan på söndag, då Teo tävlar i Aktia Games på hemmaplan i Karis.