Alla tiders Kalevan Kisat!

Kalevan Kisat avgjordes i Seinäjoki under det gångna veckoslutet.
Mästerskapen gynnades av mycket goda yttre förhållanden och värdföreningen Seinäjoen Seudun Urheilijat skötte arrangemangen med bravur.
Från IF Raseborg deltog slutligen sex idrottare och dessa gjorde mycket väl ifrån sig. I kula tog Tomas Söderlund silver med resultatet
17.97 efter en stabil insats i en mycket snabb ring. Hans femte stöt träffade dessvärre sektorlinjen med ”en centimeter” och Tomas bad under protest att stöten skulle mätas och resultatet blev 18.51. Den slutliga protesten avslogs visserligen av juryn, men Tomas visade igen en gång att han har längre stötar i kroppen. Evigt unge Conny Karlssongjorde nu sina sista Kalevan Kisat och som vanligt presterade han en progressiv serie, med 17.02 (årsbästa) i femte omgången som bästa resultat. Även hans sista stöt var lång, men en liten felträff gjorde att han inte ytterligare kunde förbättra sitt resultat. Segraren Arttu Kangas (19.53) kunde vår duo inte hota denna gång.
I likhet med Tomas gick Oliver Helanderin som statistiktvåa i spjuttävlingen och efter ett ”lätt” kast i kvaltävlingen stärktes medaljförhoppningarna ytterligare. Oliver fick till ett riktigt bra kast på ca 81 m i den egentliga tävlingens första omgång, men dessvärre lyckades han inte hålla sig bakom övertrampslinjen. Han kunde dock samla sig väl på nytt och i tredje omgången tangerade han sitt personbästa 80.04. Under slutomgångarna jagade han ännu hemmasonen och den slutliga segraren Tero Pitkämäki (82.80) utan att dock få till ett riktigt lyckat kast. Hans silverplats var under tävlingen aldrig hotad och första Kalevan Kisat-medaljen för Olivers del var därmed ett faktum.
Första visiten på Kalevan Kisat-podiet blev det också för Otto Loukkalahti. Otto hade under den senaste tiden besvärats av begynnande influensakänning, vilket kanske i någon mån påverkade hans lopp på
3000 m hinder, men Otto gjorde ett taktiskt sett mycket moget lopp i huvudklungan. Segraren Topi Raitanen fanns inget att göra åt, men Otto kämpade ännu på målrakan om silverplatsen och kunde slutligen korsa mållinjen som glad bronsmedaljör på den nya PB-tiden 9.12,42.
Hans bror Vilho Loukkalahti deltog nu för första gången i Kalevan Kisat och Vilho stod på 5000 m för en stark insats genom att sluta sjua på nya PB-tiden 14.59,18. Vilho hängde bra med tätklungan i början av loppet och stod sin vana trogen för en stark avslutning efter ett lite tyngre parti i mitten av tävlingen. Vilho avsåg även delta på 3000 m hinder, men pga en ömmande vad stod han som en säkerhetsåtgärd över detta för att inte äventyra deltagandet i junior-FM om två veckor.
Sara Oraheimo har haft en del teknikproblom under den senaste tiden och dessa speglade av sig även i Seinäjoki. Hon gjorde dock sin bästa tävling på en tid och resultatet 12.04 räckte till 17. plats i kvaltävlingen i kula. Sara har möjlighet till klart bättre resultat ännu under säsongen om hon får utförandet att stämma.
IF Raseborg hemförde nu för första gången tre medaljer från samma Kalevan Kisat och tillsammans med ytterligare två top-8 placeringar renderade detta i totalt 26 Kalevan Malja-poäng, vilket även det är nytt ”klubbrekord” för den här aktuella tävlingen.
Följande FM-tävlingar ordnas 4-6.8 i Kauhava då 19- och 22-åringarnas mästerskap står i turen och även där finns möjlighet till framskjutna placeringar. Redan under denna vecka (tisdag) tävlar de yngre idrottarna om distriktsmästerskapen i mångkamp, onsdag-torsdag avgörs regionmästerskapen för H/D 17-19 och under veckoslutet arrangeras Lohja Junior Games, där många av våra idrottare kommer att delta.
Spännande tider på kommande alltså!