Bröderna Loukkalahti dubbelmedaljörer i inomhus-FM

Inomhus-FM för H/D 17-19-22 ordnades i Åbo under veckoslutet och föreningen hade där nio idrottare på plats. De största förhandsförhoppningarna placeringsmässigt knöts på förhand säkert till Otto Loukkalahti i klassen H 22 och han visade sig också vara värd denna tillit. Otto inledde med att på fredagen ta en solklar seger på 1500 m i ett lopp där han ledde från start till mål och där han slutligen kunde defilera i mål på tiden 4.06,41. Bakom honom fördes en ursinnig kamp om silvret och glädjande nog kunde hans bror Vilho bärga hem den efter en vass spurt på målrakan. Vilhos tid 4.14,48.
Vilho, som plågats av en del sjukdomar under sin militärtjänstgöring, deltog på lördagen på 3000 m och slutade där på tredje plats med tiden 9.22,58. Vilho hängde bra med i täten halva loppet, men sedan tog fredagens urladdning ut sin rätt och han tvingades ge sig för tätduon Eero Saleva och Henrik Goesch. Otto deltog i sin tur på söndagen på 800 m och taktiken var igen solklar – Otto tog täten från början och en efter en tvingades de övriga löparna släppa tätkontakten. Endast Simon Haglund från IK Falken hängde med något sånär då sista varvet (165 m) inleddes och även om Otto verkade dra ifrån vid ingången till bortre rakan, så segade sig Haglund ikapp och pressade sig ännu på målrakan till en knapp seger. Ottos silvertid var 1.58,78. Marko Vendelin, som denna vinter inte alls kunnat göra sig själv rättvisa pga militärtjänstgöring, var fjärde i loppet med tiden 2.03,06.
I H 19 800 m löpte man tre heat och i det mellersta fanns såväl Tuomas Puputtisom Lasse Minkkinen med. Enda möjligheten här var att sätta upp högsta tänkbara fart från början och denna taktik anammade också Puputti. Efter halva loppet verkade det som om detta skulle ha straffat sig, men Tuomas gjorde en stark finish och kom i mål som heatsegrare på inomhus-PB tiden 2.00,59. Då man i det ”heta” heatet taktikerade i början av loppet så räckte denna tid totalt till en fin fjärde plats (hans bästa någonsin i FM-sammanhang) och avståndet till brons var knappt åtta tiondelar. Lasse gjorde i stabilt lopp och förbättrade sitt PB med ungefär 1,5 sekunder till 2.06,09, vilket berättigade till en 14. plats i sammandraget. I samma åldersklass deltog Rasmus Vidjeskog på 200 m och 400 m och hans utdelning där var två 16. placeringar. Hans tider var 24,25 resp 54,59.
Anton Vuorio (H 17) deltog på lördag i inomhus-FM i diskus och blev där försmädligt nog utan resultat efter tre övertramp. Han kom dock fint igen till söndagen kultävling och knep där fjärde platsen (hans bästa någonsin i FM-sammanhang) med resultatet 14.98. Med detta hade han ännu fram till femte omgången grepp om bronset, men tvingades till slut ge sig i denna kamp. Tiia Gustafsson deltog i D 17 höjd och blev där 10. med resultatet 155. Ett gammalt teknikfel gjorde att hon för dagen inte lyckades prestera sitt allra bästa. Lotta Lahtinen deltog på 60 m i samma åldersklass och blev där utslagen i försöken med tiden 8,63.
De kompletta resultaten från tävlingarna finns nedan.

Resultat

Vinterns FM-tävlingar avslutas inkommande veckoslut då man gör upp om mångkampsmästerskapen i Helsingfors.