FM-guld igen för Söderlund!

Tomas Söderlund hemförde ett nytt FM-guld då mästerskapen för herrar och damer avgjordes i Tammerfors under veckoslutet. Kultävlingen blev en riktig rysare och huvudrollerna innehades igen av Tomas och hans ständige kombattant Henri Pakisjärvi. Tomas kände sig mycket pigg inför tävlingen, men hans två första stötar rullade över fingrarna och hans resultat i detta skede var 17.46. ”Pakis” i sin tur öppnade med årsbästa 17.86 – ett resultat som Tomas passerade i tredje omgången då han fick upp 17.95, vilket också garanterade att han sedermera skulle få den sista stöten i tävlingen.
Tomas ökade till 18.03 i fjärde omgången, medan Pakis då noterade sitt tredje övertramp i rad. I femte omgången hade den kommande bronsmedaljören Mika Lönnblad (resultat 17.17) en lång övertrampsstöt och därefter skrällde Pakis till med nytt PB inomhus då han drämde till med hela 18.26! Tomas stannade här på 17.96, så Pakis gick i ledarposition in i den sista omgången. Där fick Kuivasjärvi-mannen igen till en bra stöt på 17.94 och allt skulle nu komma att avgöras i Tomas’ prestation. Där lyckades han tänja sig till 18.29 och hans tredje FM- guld i herrklassen var därmed ett faktum!
Efter avklarat doping-test summerade Tomas sin tävling.
– Resultatet var inte det jag hoppats på, men jag är mycket nöjd att jag kunde vända tävlingen till min fördel efter den svåra inledningen.
Idag hade det funnits möjlighet till riktigt långa stötar, men det går inte alltid som planerat.
Inomhussäongen är nu över för hans del och den gav det formbesked han önskade.
– Målet var att under vintern överskrida 18.50 och det lyckades. Visst kunde man söka några tävlingar ännu och försöka pressa resultatet en del, men istället inleder jag nu genast en ny träningsperiod inför sommaren. Målsättningen är att komma med till EM i Helsingfors och för det krävs att man stöter över 19.30 redan i början av sommaren, säger Tomas Söderlund.