FM-guld för Otto på 1500 m!

FM för H/D 19 avgjordes i Villmanstrand under veckoslutet. Tävlingarna gynnades av ypperliga förhållanden och resultatnivån var i många grenar också glädjande hög.
För vår del knöts de största förhandsförhoppningarna kanske till Otto Loukkalahti, som vid SFI-M för tre veckor sedan visade mycket lovande takter på såväl 800 m som 1500 m. Den sistnämnda största sträckan stod nu först på programmet och det var också den distans där han på förhand sett låg bättre till. Otto hade noggrannt analyserat de starkaste medtävlarnas starka och svaga sidor och hade på basen av detta en klar förhandstaktik och denna visade sig också fungera till 100 %. Precis som han förutsåg gick de två första varven i mycket långsamt tempo och då 600 m återstod satte han in stöten. De två största förhandsfavoriterna Joonas Rinne, Saarijärven Pullistus, och Robert Nummela, IF Sibbo-Vargarna, följde, men kunde slutligen inte rå på Ottos våldsamma forcering. Otto kunde därmed löpa i mål som finsk mästare på tiden 4.07,40 och segermarginalen till tvåan Rinne var slutligen 0,57 sek. Även Marko Vendelin deltog på 1500 m och kom i mål på en fin 6. plats med tiden 4.15,53. Marko gjorde taktiskt sett ett starkt lopp och bäddade också för Otto då denne satte in sin långspurt.
Marko hade sin huvudgren 800 m på söndag, men tvingades pga av förhandsstaistiken tyvärr löpa i B-heatet. Där satte han allt på ett kort och agerade farthållare i början av loppet, men tvingades senare släppa två andra löpare förbi sig. Hans sluttid 1.57,67 var dock nytt personligt rekord vilket räckte till 9. plats i totalsammandraget. I A-heatet satte förhandsfavoriten Ville Lampinen, KU-58, upp hög fart från början och Otto hängde bra med i tätkvartetten. Ännu på målrakan kämpade han ursinnigt om bronsmedaljen, där dock gårdagens silverman Rinne den gång var stakare på med en marginal på 0,33 sek och fram till segraren Lampinen var marginalen 0,89 sek. Otto sänkte emellertid sitt PB med drygt 1,5 sek till 1.53,66 och med detta noterade han för första gången A-klass för herrar.
Nära medalj kom också Sara Oraheimo i kula. Efter de tre första omgångarna låg hon på tredje plats i tävlingen med resultatet 11.73, men på slutet tvingades hon släppa två stötare förbi sig och marginalen till bronset blev 53 cm. Femte platsen är Saras bästa i FM-sammanhang hittills och det var också den placering hon innehade i förhandsstatistiken. Sara, som besvärats av ett trilskande knä under de senaste veckorna, deltog också i diskus och hamnade där på den försmädliga 13. platsen som första idrottare utanför final. Hennes resultat 34.03 är dock det nästbästa som hon presterat.
Teo Takala har haft problem med skador hela sommaren, men kunde innan FM göra några träningar där spjutet redan flög till lovande längder. I FM var dock kval och final under på varandra följande dagar för mycket och skadan i höger sida gjorde sig igen påmind. Han tvingades ge upp finalen efter en omgång och hans 65.11 där räckte slutligen till en femte plats.
En annan idrottare som inte kunde göra sig själv rättvisa under veckoslutet var Kristoffer Olin. Kristo var inte helt kurant och hans 58,43 på 400 m häck (9.) och 50,88 på 400 m (10.) stannade tyvärr en bit ifrån vad hans annars stigande form hade medgett.
De kompletta reultaten från tävlingarna finns i linkarna nedan.

Dag 1  Dag 2

FM-tävlingarna fortsätter 23-25.8 då 14-15- och 16-17-åringarnas mästerskap står i turen i Orimattila respektive Åbo. Inkommande veckoslut ordnas Nordiska mästerskap för H/D 19 i Esbo och där ingår Otto i det finska laget tack vare sitt FM-guld ovan. På söndag är det också dags för NÅID:s F/P-mångkamp och där står IF Raseborg igen som arrangör.