Grenkarnevalerna och Världsungdomsspelen

De nationella grenkarnevalerna ordnas traditionsenligt veckoslutet efter midsommar och även detta år hade IF Raseborg många idrottare som deltog. Det största utropstecknet av de våra var kanske Otto Loukkalahti som vid hopp- och uthållighetskarnevalen i Jämsä segrade på H 3000 m hinder med tiden 9.28,70. Otto debuterade nu på denna sträcka (har inte tävlat på hinder överhuvudtaget på fyra år) och han gick nu med sin tid direkt in på tredje plats i landsstatistiken för herrar. Otto inledde avvaktande och avgjorde sedan tävlingen till sin fördel under sista kilometern som han sololöpte på ca 3 minuter. Detta skavallrar om att det finns ännu mer att ta och förhoppningsvis får han visa detta vid Nordic-Baltic kampen, som han tack vare detta lopp är högaktuell för. Denna ordnas 26-27.7 i Köpenhamn.
Vilho Loukkalahti debuterade sin tur på 5000 m  och hoppades på förhand på en sluttid en bit under 16 min och han lyckades bra i detta uppsåt i och med att han passerade mållinjen på 15.52,39. Detta räckte till 9. plats i herrtävlingen. Även Tuomas Puputti hade ett bra veckoslut i Jämsä. På 800 m underskred han för första gången 2 minuters gränsen då han kom i mål på 1.58,56, vilket räckte till 4. plats i H 17. På 1500 m kände han sig lite sliten efter en tuff tävlingsvecka, men noterades ändå för goda 4.15,45.
I kul- och diskuskarnevalen i Kokemäki blev Tomas Söderlund andra i H kula med resultatet 18.05. I B-tävlingen blev Waldemar Kvarnström likaså andra med årsbästanoteringen 15.20.
I spjutkarnevalen i Pihtipudas blev Oliver Helander 6. i H 17 med resultatet 66.04 och yngre brodern Benjamin 12. med 50.10. Oliver har besvärats av en del teknikproblem under försommaren och dessa accentuerades i de utmanande förhållandena vid torsdagens tävling. På söndagen deltog Oliver i herrarnas B-tävling och lyckades då riktigt bra genom att placera sig på 6. plats med 69.04. Detta förde samtidigt upp honom som statistiketta i landet i H 19-klassen.
Det hör inte till vanligheterna att IF Raseborg har deltagare i stavkarnevalen i Somero, men även där var vi representerade detta år. I torsdagens tävlingen blev Nooa Kenttä 7. i P 11 med 160 och yngre systern Lumi 9. i F 11 med 130. I söndagens avslutande lägertävling klarade Nooa 155, medan Lumi gled över 125.
Även Världsungdomsspelen i Göteborg avgjordes detta veckoslut. Detta är en massiv tillställning med drygt 8000 grenstarter och deltagare från ett dussintal länder och även IF Raseborg hade fyra idrottare på plats. I D kula blev Sara Oraheimo 7. efter att ha fått upp 11.58 som bäst i en tävling som stördes av regn. Samma placering fick Edward Lindholm i H 16 kula; hans bästa stöt mätte 13.95, medan Anton Vuorio med sina 13.43 kom in på åttonde plats. Likaså åttonde blev Josefine Lundström i D 17 slägga med ett kast på 46.99. Tävlingen avgjordes i en mycket sträv kastring, där många av idrottarna stannade flera meter från sina personbästa.