Guld och brons i kula i Kaleva Spelen!

Föreningens kulbjässar Tomas Söderlund och Conny Karlsson stod för lysande prestationer då Kaleva Spelen avgjordes i Åbo under veckoslutet. Tomas hemförde sitt första guld i herrklassen utomhus då han segrade med resultatet 18.26 och Conny följde upp genom att ta bronset på 17.89.
Redan i förmiddagskvalet – som avgjordes i regniga förhållanden – visade herrarna att de är riktigt på hugget. Båda klarade kvalgränsen (17.20) till finalen redan i sin första stöt; Tomas fick upp 17.80 och Conny 17.65 och därefter kunde de i lugn och ro från läktaren följa med då övriga ”tvingades” göra av med onödig energi redan i kvaltävlingen.
För kvalets längsta stöt stod slutligen Turun Urheiluliittos Mika Lönnblad som fick en drömträff i sin tredje stöt och persade med 17.88.
Under kvällens final rådde utomordentliga yttre förhållanden. Tomas och Conny var med i medaljstriden redan från början av tävlingen och de inledde med 17.43 resp 17.27. Båda ökade i andra omgången till 17.94 resp 17.31, medan Henri Pakisjärvi fick upp 18.01 och gick upp i ledningen.
Fjärde omgången visade sig sedan bli den avgörande. Comebackande Arsi Harju smällde till med 17.39 och passerade Conny som dock genast svarade med 17.71 och återtog tredje platsen. Tomas fick i sin tur upp 18.26 och gick förbi Pakisjärvi. Den sistnämnde jagades ännu frenetiskt av Conny som gav allt i sin femte stöt – kulan landade då på 17.89, men närmare kom han inte. Tomas hade också en lång stöt i femte omgången, men denna var tyvärr övertramp. Då ingen av de nämnda idrottarna bättrade på i sista omgången var saken klar – guld och brons till IF Raseborg till den tillresta hejarklackens stora glädje!
Även Timo Broman deltog i tävlingarna i längd och han slutade där på 17. plats med resultatet 6.55. Hans sista hopp var betydligt längre, men var tyvärr knappt övertramp. Kvaltävlingen avgjordes i god medvind och hela 7.33 hade behövt för att nå finalen, men Timo samlade här på sig nyttig erfarenhet med tanke på kommande stortävlingar.
FM-tävlingarna fortsätter inkommande veckoslut då 16-17-åringarna tävlar i Jyväskylä och 14-15åringarna i Varkaus.