Helander sjunde i junior-EM

Oliver Helander slutade på sjunde plats i spjutfinalen i EM för H19 som avgjordes på lördagen. I kvalet på torsdag kastade Helander längst av alla och presterade då nytt personligt rekord med resultatet 76.28, vilket givetvis lovade gott inför lördagens final.
Oliver inledde finalen med ett kast på 74.07, i vilket spjutet slintade i utkastet, vilket ledde till att redskapet inte flög i bästa möjliga läge. I andra kastet gjorde Oliver sig illa i armbågen och finalen var därmed i praktiken över för hans del, även om han ännu i tredje omgången marginellt lyckades bättra på till 74.81.
Finalen vanns av Sloveniens Matija Muhar med det nya nationsrekordet för juniorer 79.20. Svenske hemmafavoriten Simon Litzell tog silver på 78.34 och Litauens Edis Matusevicius tog brons på 77.48, med vilket han förbättrade sitt PB från kvaltävlingen med nästan tre meter. Den höga resultatstandarden vittnar om de goda förhållanden som rådde under tävlingen och utan tillbudet i andra omgången hade även Oliver haft alla möjligheter att på allvar blanda sig i medaljstriden.