Helander VM-fyra, Oraheimo över Kalevan Kisat-gränsen

VM för H/D 17 avgjordes under senaste vecka i Donetsk, Ukraina, och även Oliver Helander ingick i det finska laget. I fredagens kvaltävling var kvalgränsen 71.00 och denna överskred han enkelt redan i sitt första kast då han fick upp 75.80, vilket är hans nästbästa resultat med nuvarande spjutmodell. Bäst i kvalet var Finlands andra deltagare Lassi Saarinen, som räddade sig vidare till finalen genom att i den sista omgången förbättra sitt PB med över fem meter till 78.65.
Även i finalen inleddde Oliver på ett övertygande sätt. I första omgången drämde han till med 75.36, vilket i det skedet räckte till andra plats efter Sloveniens Matija Muhar som persade med 78.84. I andra omgången fick Ungerns Norbert Rivasz-Toth upp 76.88, och Oliver svarade med ett drygt 77 m kast, som dock tyvärr var övertramp. Rivasz- Toth bättrade i femte på till 78.27, men Oliver parkerade fortfarande på tredje plats då den sista omgången inleddes. Där fick dock Spaniens Pablo Bugallo upp 76.63 och petade ner Oliver till den alltid så försmädliga fjärde platsen. Kval-ettan Saarinen blev slutligen femma med 73.38.
Av förståeliga skäl var Oliver lite besviken efter tävlingen, men det är skäl att hålla i minnet att han var bäst av alla 1997 födda i tävlingen och han fick också den bästa placeringen av alla finländare i hela mästerskapen. Han presterade också sitt nästlängsta och tredje längsta kast någonsin med 700 g spjutet. Mycket bra jobbat alltså av Oliver i hans första internationella uppdrag!
På söndagen deltog Sara Oraheimo i kasttävlingar i Esboviken och lyckades där äntligen spräcka gränsen i kula till Kaleva spelen. Hon förbättrade sitt PB med 13 cm till 12.02, vilket samtidigt förde in henne på 6. plats i landsstatistiken för D 19.