Loukkalahti finsk mästare på hinder

FM för de äldre juniorerna avgjordes under veckoslutet i Lahtis (H/D 22) och Nyslott (H/D 19). Otto Loukkalahti, som under våren och sommaren länge brottades med envisa skadeproblem, visade i Lahtis att han nu småningom börjar vara tillbaka på allvar då han på lördagen i överlägsen stil hemförde FM-guldet på 3000 m hinder. Otto ledde loppet från början till slut och gick i mål på tiden 9.26,39, vilket är hans nästbästa hinderlopp i karriären och samtidigt nytt årsbästa med nästan tio sekunder. Otto tävlar nästa gång på hinder 1.9 i Kotka, där man samtidigt gör upp om platserna till landskampen mot Sverige.
På söndagen löpte Otto 5000 m och tog där silver med tiden 15,29,78, vilket är nytt personligt rekord. Förhandsfavoriten Eero Saleva från Sjundeå IF, gick sina egna vägar från början och Otto valde nu att göra ett taktiskt säkert lopp där han till slut kunde säkra andra platsen på ett övertygande sätt. En attack mot bättre resultat görs eventuellt senare i höst.
I kula tangerade Sara Oraheimo sin bästa FM-placering då hon blev femte med resultatet 12.56. Detta var en av Saras bättre tävlingar i år och marginalen till bronsplatsen var inte mer än en halv meter. För Teo Takala fortsätter däremot motgångarna. Efter en övertygande kvaltävling, där han var bäst av alla med resultatet 70.40 (endast 32 cm från personbästa), kunde han inte göra sig själv rättvisa i finalen då skadan som han fick vid karnevalen i juni igen gjorde sig påmind. Teo kunde endast kasta tre kast och slutade sjua med 66.75. Riktigt turen på sin sida hade inte heller Ida Gustafsson, som slutade på den försmädliga nionde platsen i tresteg med noteringen 11.28. Drygt en decimeter till hade behövts för en plats i de tre sista omgångarna. Ida deltog också i längd, där hon blev 15. i kvalet med ett hopp på 4.80.
I Nyslott visade Tuomas Puputti att de fina insatser han stått för den senaste tiden inte varit någon tillfällighet. På förhand sett hade han goda möjligheter att klara sig riktigt bra på 1500 m och han infriade där alla förväntningar genom att knipa silver med tiden 4.02,72. Resultatet är i paritet med hans personbästa, trots att man taktiklöpte under första halvan av loppet och farten skruvades upp först mot slutet. Marginalen till segraren och storfavoriten Jiri Karjalainen blev slutligen drygt en sekund. Tack vare andra platsen torde också Tuomas ha säkrat en plats i Nordiska mästerskapen för 19-åringar som ordnas i Esbo 29-30.8.
Detta lovade också gott inför 800 m på söndag och även där lyckades Tuomas mycket väl. Detta blev nu ett fartlopp från början till slut och Tuomas pressade sig där in på fjärde plats med tiden 1.55,52, vilket är nytt PB med 1,5 sekunder. Storfavoriten Julius Uutela (femte i årsstatistiken i herrklassen) segrade planenligt på 1.54,23 och Puputtis marginal till bronset var de facto endast 18/100 sekunder.
De kompletta resultaten från båda mästerskapen finns nedan.

Resultat H/D 22

Resultat H/D 19

Juniorernas FM-tävlingar fortsätter inkommande veckoslut i Kalajoki (H/D 16-17) och Uleåborg (F/P 14-15).

 

Senast uppdaterad (2015-08-17 20:05)