SFI-rekord av Helander, PB av Söderlund

Karis Telefon Games Tähtikisat ordnades sön 7.6 på Karis centralidrottsplan. Tävlingarna stördes till många delar av den hårda vinden, men trots det var resultatnivån hög och deltagarantalet var högre än tidigare år.
Oliver Helander bestämde sig i sista stund för att delta i H spjut och detta visade sig vara ett lyckat drag. Oliver innehar sedan ifjol SFI-rekordet i H 19 med resultatet 69.04 och trots ringa grenträning under vintern fick han nu upp först 72.48 och sedan 75.46. Med detta överskred han med bred marginal gränsen till junior-EM i juli och gick samtidigt upp på sjätte plats i världsstatistiken för just H 19. I den mycket högklassiga tävlingen räckte detta till en tredje plats och denna vanns av Ari Mannio på 86.62, vilket är nytt PB (tidigare 85.70 -09) och samtidigt det fjärde bästa resultatet i världen iår. Teemu Wirkkala sekunderade fint och knep andra platsen med 83.34, vilket är nytt årsbästa för honom.
Tomas Söderlund har under de två senaste säsongerna brottats med en hel del problem, men vinterns träning har nu gått bra och detta gav utdelningen redan nu i säsongens första tävling. Hans resultat blev 19.05, vilket är nytt utomhus-PB med 25 cm och detta räckte till tredje plats i tävlingen. Med detta besegrade han bl.a. portugisiske 21 meters mannen Marco Fortes, som var 7. i EM i Zürich ifjol. Segern i tävlingen gick till Arttu Kangas som i sin sista stöt fick upp 19.79 och därmed passerade Mikhail Abramchuk från Vitryssland som dittills ledde med 19.67.
Tävlingarna höll som nämndes mycket hög klass och sammanlagt noterades fem nya planrekord (D 5000 m, slägga, spjut och H kula, spjut) och tre nya inhemska årsbästa. Resultaten från tävlingarna i sin helhet finns nedan.

Resultat